
Pesara tentera Singapura ini berjaya tewaskan barah untuk mulakan hidup baru sebagai peniaga pastri
Aroma wangi pastri yang baru dibakar menusuk ke hidung tatkala Encik Fuad Fahmi membuka penutup ketuhar.


Namun, dia yang kini kelihatan sihat dan ceria itu tidak sama keadaannya enam tahun lalu ketika dia bertarung nyawa melawan barah.
Bermula Kisah Melawan Barah

Dua bulan kemudian, pada Disember 2016, hasil ujian kesihatan mengesahkan bahawa beliau menghidap penyakit barah koriokarsinoma tahap empat, barah pada sel kuman.
“Saya hanya ada 5 peratus peluang kelangsungan hidup,” kata Encik Fuad.
“Ia bersifat agresif dan barah itu telah merebak ke bahagian organ lain seperti paru-paru, kelenjar limfa. Ia naik ke atas dari kawasan testis dan sudah merebak ke saraf tunjang dan kebimbangan adalah ia mungkin sampai ke otak.”
Berita sedih itu mengejutkan pesara kapten Angkatan Bersenjata Singapura (SAF), yang juga merupakan seorang jurulatih tentera ketika itu.
“Saya sentiasa menjadi seorang yang menyokong gaya hidup sihat dan seimbang. Secara peribadi, saya memupuk tabiat pemakanan yang baik, gemar pergi gim dan bersukan sepanjang masa, jadi amat sukar untuk menerimanya,” katanya.

Tetapi keluarga dan isterinya – yang sebelum itu teman wanitanya – enggan berputus asa. Sebaliknya, tidak jemu memberi dorongan kepadanya untuk terus berjuang.

“Mereka juga sentiasa mengingatkan saya bahawa saya perlu berjuang untuk orang yang saya sayang dan saya masih muda dan masih banyak lagi yang perlu dicapai dalam hidup.”
Usaha mereka membuahkan hasil, dan pada Ogos 2019 – sembilan bulan selepas Encik Fuad pertama kali didiagnos menghidap barah tahap empat itu – doktor memberitahu bahawa dia sudah remisi (sihat).

“Saya tidak mampu berkata-kata, saya hanya memandang ayah saya dan peluknya. Saya kata: ‘Inilah yang telah kita perjuangkan. Mari kita mulakan hidup baharu.’ … Saya terlalu gembira.”
Keluarga Beri Sokongan, Tinggalkan Kerjaya Tentera Dan Buka Kedai Pastri

Dia sempat berkhidmat di sebuah kedai karipap di Tampines. Pengalamannya yang singkat disitu mencetuskan idea untuk memulakan usaha niaga bakeri beliau sendiri.
“Ada seorang pakcik ini ketika itu membuat roti di sana. Saya bertanya kepadanya sama ada dia boleh mengajar saya, dan dia berkongsi resipi ringkas tentang cara membuatnya dan ia agak menarik minat saya,” katanya.
“Saya suka akan idea membuat produk dengan hasil tangan saya sendiri dan berkongsi makanan dengan keluarga saya dan masyarakat.”
Minatnya dalam bidang membuat roti dan pastri terus berkembang apabila dia belajar sendiri cara membakar menerusi video di YouTube.
Encik Fuad, yang tidak mempunyai latar belakang dalam bidang kulinari, tidak lama kemudian mendapati dirinya bereksperimen dengan resipi yang lebih rumit termasuk pastri jenis ‘viennoiserie‘.
Pada Februari tahun lalu, dia mula menjual pastrinya sebagai perniagaan sampingan, di media sosial menerusi jenama Captain Roti.
Sebulan kemudian, hasil maklum balas yang memberangsangkan, dia memutuskan untuk berhenti kerja sebagai seorang pengurus di sebuah firma logistik untuk menumpukan pada perniagaan bakeri.
Jual Hingga 2500 Pastri Sebulan, Impi Tubuhkan Akademi Bakeri

“Saya tidak pernah sangka saya berada di tahap sekarang,” katanya. “Saya sentiasa fikir sebelum ini bahawa saya mahu ada kerjaya yang bagus dengan SAF atau mungkin di tempat lain di luar. Tetapi di sinilah saya, melakukan sesuatu yang saya suka, walaupun minat ini baru saja diterokai.
“Tetapi ini bukti bahawa tiada yang terlambat dan sentiasa ada jalan di mana anda boleh menunjukkan kreativiti anda atau mencari jalan anda melalui – apa saja rintangan yang menghalang jalan anda,” katanya.
“Bila saya imbas kembali seluruh perjalanan saya, termasuk perjuangan saya melawan barah, saya berasa sangat bersyukur dan banyak penghargaan yang perlu diberikan sepanjang perjalanan ini.”
SOURCE: channelnewsasia.com Via dailymakan.com
Kongsikan artikel ini:
Ikuti kami di Facebook, Twitter, dan Telegram untuk berita terkini setiap hari.
klik 👉 https://t.me/BeritaUp2Date