Header Ads

Up2date Terkini!
recent

Lagenda F1 Michael Schumacher kini lumpuh & masalah ingatan dan tidak boleh bercakap


Schumacher kini 'lumpuh', 'masalah ingatan dan tidak boleh bercakap'

PERANCIS: Seorang bekas pemandu Formula Satu (F1) mendakwa legenda sukan itu, Michael Schumacher kini 'lumpuh' dan terpaksa menggunakan kerusi roda, 'tidak berupaya bercakap dan mengalami masalah ingatan'.


Bekas pemandu F1, Philippe Streiff yang juga menggunakan kerusi roda sejak nahas di Brazil pada 1989 ketika ujian pra musim berkata, Schumacher tidak berupaya untuk bercakap dan mengalami masalah ingatan.

Streiff, yang juga kawan baik Schumacher berkata: "Dia semakin baik tetapi semuanya agak relatif. Ia amat sukar. Dia tidak boleh bercakap.

"Sama seperti saya, dia guna kerusi roda, lumpuh. Dia mengalami masalah ingatan dan tidak boleh bercakap.

Streiff, 59, melawat Schumacher ketika pemandu Jerman itu dirawat di Hospital Grenoble, Perancis selepas dia terbabit dalam nahas ski pada Disember sehingga mengalami kecederaan di bahagian otak.

Schumacher, 45, dipindahkan ke Hospital Lausanne di Switzerland pada Jun lalu dan kini dirawat di rumahnya di Lake Geneva.
Michael Schumacher bersama isteri, Corinna. - Foto Reuters

Sehubungan itu, jurucakap Schumacher, Sabine Kehm berkata, komen Streiff adalah "pandangan peribadinya" dan beliau tidak mahu mengulas lanjut.


"Streiff tidak pernah berhubung dengan kami," katanya.

Sementara itu, doktor yang merawat Schumacher pada Oktober lalu berkata, bekas juara F1 itu menunjukkan perkembangan positif tetapi memerlukan masa beberapa tahun untuk sembuh.
 

Doktor Perancis, Jean-Francois Payen juga memuji isteri Schumacher atas kasih sayang yang ditunjukkan sejak suaminya terbabit dalam nahas berkenaan.

Dr Payen merawat Schumacher di Hospital Grenoble selepas dia dibawa dari lokasi nahas.


"Saya dapati ada sedikit perkembangan tapi kita perlu memberinya masa. Sama seperti pesakit lain, kita perlu beri masa setahun hingga tiga tahun, jadi anda perlu bersabar," katanya.

Dr Payen berkata, beliau masih merawat bekas pemandu berusia 45 tahun itu di hospital Lausanne dan di kediaman Schumacher. - AgensiNo comments:

Powered by Blogger.