Header Ads

Up2date Terkini!
recent

Sah! Suspek Kes Bunuh Pekerja Ambank telah Ditangkap Semasa cuba Untuk lari ke Indonesia

Ardi Dibawa Ke Mahkamah Dengan Kawalan Ketat
Suspek Kes Bunuh Ambank Direman Seminggu

Suspek kes rompakan dan pembunuhan di Ambank USJ Sentral, Subang Jaya dibawa ke Mahkamah Majistret Petaling Jaya untuk mendapatkan perintah tahanan reman selepas berjaya diberkas di Kota Tinggi, Johor awal pagi tadi.

Suspek atau dikenali sebagai Ardi akan direman selama seminggu bermula hari ini.

Perintah reman dikeluarkan oleh  Majistret  Nazri Omran dan suspek disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan atas dakwaan membunuh.

Sabit kesalahan, suspek boleh dihukum gantung sampai mati mandatori.

Biarpun polis boleh menahannya selama 24 jam sebelum dibawa ke hadapan Majistret untuk mendapatkan perintah tahanan reman mengikut Seksyan 117 Kanun Prosedur Jenayah tetapi pihak polis tidak membuang masa segera mendapatkan perintah tahanan reman ke atasnya bagi memulakan siasatan.Suspek yang dikenali sebagai Ardi itu tiba dengan kawalan ketat pasukan Polis Diraja Malaysia (PDRM) bersenjata selepas tiba dari Kota Tinggi iaitu lokasi penahanannya.

Dalam gambar oleh Berita Harian Online, suspek memakai kemeja T berwarna hitam dan berseluar jeans dilihat dalam keadaan takut selepas cubaan dia untuk melarikan diri gagal.

Pihak polis bergerak hampir tiga minggu dalam operasi memburu Ardi selepas dia melarikan diri bersama wang berjumlah RM450,000 daripada bank berkenaan.

Sebelum itu Ardi telah menembak mati Pegawai Operasi Ambank Allahyarham Noarizta Abu Talib di kepala menggunakan senjata jenis pump-gun menyebabkan mangsa mati di tempat kejadian.

Penahanan dilakukan Pasukan Ops Cantas dari Bukit Aman.


PEMBUNUH DAN PEROMPAK KERANI AMBANK INGIN MELARIKAN DIRI KE INDONESIA?

Pasukan khas Ops Cantas berjaya mengesan dan menjejaki suspek sehingga ke Johor.Operasi memburu suspek yang sudah hampir memasuki tiga minggu akhirnya berjaya

Siasatan kini memberi tumpuan kepada tujuan suspek berada di kampung itu sama ada untuk bersembunyi ataupun melarikan diri ke Indonesia.

Ia berikutan lokasi suspek ditahan dan Terminal Feri Tanjung Belungkor adalah dekat dan ia menyediakan perkhidmatan feri ke Indonesia ke Pulau Bintan dan ke Batam.

Sekali lagi kami sebagai rakyat MALAYSIA berterima kasih kepada POLIS DI RAJA MALAYSIA dan orang ramai yang memberi maklumat. TAHNIAH!


Kes Ambank – PM Ucap Tahniah Pada PDRMPERDANA Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak melalui twitter hari ini mengucapkan tahniah kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar atas kejayaan menahan suspek pembunuhan Ambank di USJ Sentral bulan lepas.

Najib membuat tweet berkenaan pada pukul 4.33 petang tadi.

“Syabas dan terima kasih @pdrmsia RT @KBAB51 Syabas Team Ops Cantas BAman, telah berjaya tangkap pmbunuh/perompak kejam Ambank di Johor Bharu pagi ini,” kata Najib dalam tweet beliau.

Khalid dalam tweet membalas ucapan Najib berkata kejayaan itu adalah juga hasil kerjasama orang ramai bersama-sama polis dalam menangani jenayah.

“Kejayaan ini adalah di atas kerjasama rakyat Malaysia,” katanya.

Allahyarham Norazita Abu Talib maut ditembak pengawal keselamatan Ambank itu yang juga suspek utama kes berkenaan dengan bersenjatakan pump-gun.

Sebaik ditahan di Kota Tinggi Johor, suspek dibawa ke Mahkamah Majistret Petaling Jaya untuk mendapatkan perintah reman.

Suspek ditahan reman selama seminggu mulai hari ini.

Kes disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan.


Pengawal Keselamatan – Ardi Kini Menghitung Hari Ke Tali Gantung

Suspek utama kes pembunuhan Allahyarham Norazita Abu Talib yang berjaya ditahan di Kota Tinggi, Johor pagi tadi dilihat berkemungkinan besar ke tali gantung kerana jenayah dilakukannya.

Ini berikutan kewujudan bukti-bukti yang amat jelas dan tidak boleh disangkal terhadap apa yang dilakukan suspek itu.

Berita penangkapan suspek atau namanya Ardi dimaklumkan oleh Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman Datuk Hadi Ho Abdullah di laman Facebook Polis Diraja Malaysia (PDRM) hari ini.

“Pada jam 7.00 pagi 10 Nov 2013, bertindak atas maklumat, Pasukan Cantas Khas PDRM telah berjaya menangkap seorang lelaki di Kg Belungkor, Kota Tinggi, Johor yang dipercayai suspek utama dalam kejadian samun di Subang Jaya pada 23 Oktober 2013 yang melibatkan kematian seorang kakitangan Ambank.

“Pihak Polis percaya dengan penangkapan suspek utama ini, kes berkenaan telah berjaya diselesaikan. Pihak polis ingin merakamkan ucapan terima kasih kepada orang ramai di atas kerjasama dan keperihatinan mereka dalam kes ini,” kata Hadi Ho.

Suspek ditahan di Kampung Belungkor, Kota Tinggi yang berdekatan dengan Terminal Feri Tanjung Belungkor yang turut menyediakan perkhidmatan untuk ke Indonesia di Pulau Bintan dan Batam.

Kemungkinan suspek merancang untuk menyelinap keluar dari Malaysia melalui jeti berkenaan.
Jutaan rakyat Malaysia pastinya berdoa agar keadilan untuk Allahyarham Norazita akan diperoleh dan Ardi menerima hukuman yang setimpal.

Kes berkenaan sudah pasti bakal disiasat di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan bagi kesalahan membunuh yang boleh membawa hukuman gantung sampai mati mandatori bagi Ardi.

Daripada rakaman CCTV, jelas senjata yang digunakan untuk membunuh Norazita berada padanya selepas tembakan itu dilepaskan.

Rakaman CCTV juga dengan jelas merakam tindakan suspek membawa keluar wang yang berada dalam bilik kebal bank berkenaan dan kemudian melarikan diri dengan wang berkenaan yang berjumlah kira-kira RM450,000.

Cuma jangan ada mana-mana pendakwa raya samdol yang uruskan kes itu nanti sampai suspek terlepas akibat masalah teknikal sudah la… kerana sudah banyak kali terjadi di Malaysia.

Baik kita sebut pasal kualiti pendakwaan bermula sekarang.

Kita akan mengikuti perbicaraan melibatkan kes  selepas ini dan apakah yang akan dikatakan oleh saksi-saksi dalam kes itu nanti.

SEGERA: Suspek Utama Kes Pembunuhan, Rompakan Ambank Berjaya Ditangkap!Kes tembak seorang pegawai operasi Ambank, Norazita Abu Talib, 37 di Subang Jaya  pada 23 Oktober lalu  selesai berikutan tertangkapnya suspek utama kes tersebut pada jam 7.00 pagi tadi di Kg Belungkor, Kota Tinggi, Johor.

Dia dikehendaki dalam kejadian samun di Subang Jaya pada 23 Oktober 2013 yang melibatkan kematian seorang kakitangan Ambank.

Sepanjang pemburuan suspek, 11 individu warga Indonesia ditahan bagi membantu siasatan.

Pengawal keselamatan  itu menembak mati Norazita selepas beliau membuka bilik kebal Ambank di Subang Jaya.

Pengawal itu turut melarikan kira-kira RM450,000. Polis kemudiannya melancarkan gerakan memburu pengawal berkenaan.

Syabas PDRM!

No comments:

Powered by Blogger.